TILLGÄNGLIGA FÖR DITT FRILUFTSLIV!

Det finns fem stugor lÀngs lederna pÄ HerrestadsfjÀllet - inom naturreservatens grÀnser. Stugorna ingÄr i verksamheten inom FriluftsfrÀmjandets lokalavdelning i Uddevalla och sköts ideellt av föreningens medlemmar. En stugvÀrd finns för varje stuga. Stugorna Àr tillgÀngliga för ditt friluftsliv.

HÀllerstugan, KÀrrestugan och Krokestugan kan hyras, men Àr ocksÄ öppna som vÀrmestugor under vintersöndagarna, januari - mars. I HÀllerstugan möter du frÀmjare som vÀlkomnar med kaffeservering, söndagar januari - mars.

KÄtan och Kölnestugan Àr alltid öppna om du vill ta en rast - Äret om!

Ett vindskydd finns ocksÄ vid VrÄngevattnets sydöstra spets.

GĂ„rden ÅleslĂ„n anvĂ€nds för egna aktiviteter och dĂ€r driver Uddevalla kommun naturskola. ÅleslĂ„n hyrs ut i begrĂ€nsad omfattning till föreningar med friluftslivsinriktning. Du Ă€r alltid vĂ€lkommen att stanna till i den vackra miljön pĂ„ din vandring - kanske för en fikapaus eller för att grilla korv.

Stöd gÀrna Uddevalla lokalavdelnings arbete genom att bli medlem i FriluftsfrÀmjandet om du inte redan Àr det. Som medlem har du ju ocksÄ lite förmÄnligare pris vid hyra av stugorna, kanoter och annan utrustning - och fina erbjudanden pÄ resor, utrustning mm.

MÅNGA MIL VANDRINGSLEDER

FriluftsfrÀmjandet - Uddevalla lokalavdelning - sköter en stor del av de leder som gÄr över HerrestadsfjÀllet. Lederna Àr av varierande svÄrighetsgrad och naturtyperna vÀxlar. SpÀnger finns pÄ mÄnga blöta passager. Vid regniga tider och vid högvatten i vissa sjöar kan det ÀndÄ vara svÄrt att gÄ torrskodd överallt. Du finner sannolikt din egen omvÀg tillbaka till leden. Förutom vÄra leder finns det en stor mÀngd stigar och strÄk som fordrar kartlÀsning eller lokalkÀnnedom, men som kan vara en spÀnnade utmaning för den som vill komma utanför de markerade lederna. Bulids vÀgnÀt Àr öppet för alla och ger fina cykelvÀgar eller lÀttillgÀnglig vandring sommartid. Vintertid prepareras de som skidspÄr av UIS.

BasnĂ€tet av FriluftsfrĂ€mjandets lokala leder har alltid GULA markeringar. Sommarlederna har MÅLADE markeringar pĂ„ trĂ€d och stolpar. Skidleder som bara lĂ€mpar sig för skidĂ„kning vintertid har TRÄKRYSS och gĂ„r ofta över sjöar och myrmarker som inte Ă€r framkomliga till fots. Röjning, uppmĂ€rkning och skyltning av lednĂ€tet pĂ„gĂ„r kontinuerligt med insatser under somrarna.

ÅleslĂ„leden frĂ„n Kurveröd till ÅleslĂ„n har BLÅ MÅLADE markeringar.

En lokal rundslinga mellan ÅleslĂ„n och HĂ€llerstugan har RÖDA MÅLADE markeringar.

En alternativ slinga - obanad terrĂ€ng - Norr om Stora HĂ€llesvattnet ner mot ÅleslĂ„n har för nĂ€rvarande BLÅ SNITSLAR. Det Ă€r tĂ€nkt att detta INTE ska vara en röjd led i egentlig bemĂ€rkelse. Har du HĂ€llesvattnet nĂ„gotsĂ„nĂ€r inom synhĂ„ll till höger (i söder) sĂ„ kommer du tillbaka till HĂ€lerstugan och sedan norr om bĂ€cken ner mot ÅleslĂ„n.

Bohusleden som genomkorsar omrĂ„det har ORANGE MÅLADE markeringar.

 

Andra markerade leder finns ocksÄ inom HerrestadsfjÀllet och nÀrbelÀgna naturomrÄden.

EgonspĂ„ret med RÖDA MARKERINGAR i Sanders Dalar/Bulid sköts av UOK.

I HerrestadsfjĂ€llet vĂ€stra delar finns UIS motionsspĂ„r och slingor med en mĂ€ngd olika FÄRGADE SKYLTAR enligt karta vid KlĂ€mman.

VITA SKYLTAR visar en cykel-led.

GRÖNA MARKERINGAR visar en led frĂ„n Kurveröd till KlĂ€mman.