VID BRANDTILLBUD ELLER ANNAN OLYCKA

* RING 112 - Ange stugans namn, HerrestadsfjÀlllet, Uddevalla och/eller koordinater(Se detaljer för resp stuga)

* RÄDDA LIV - HjĂ€rt-lungrĂ€ddning HLR Ă€r viktig kunskap

* SLÄCK - BrandslĂ€ckare finns innanför ytterdörren i varje stuga

* RAPPORTERA - Kontakta stugvÀrden

HYRESPOLICY

FriluftsfrÀmjandets stugor pÄ HerrestadsfjÀllet Àr en tillgÄng, och en förmÄn kopplat till medlemskapet.

Medlemmar i FriluftsfrÀmjandet hyr dÀrför stugorna till rabatterat pris. Vi hoppas att det ska stimulera vÄra gÀster att söka medlemskap och kunna delta Àven i andra delar av vÄr verksamhet.

Vi vÀlkomnar ocksÄ alla andra friluftsintresserade som gÀster, för övernattning i samband med friluftsliv och för förenings- eller skolverksamhet.

Stugorna hyrs inte ut för fester.

INFÖR BOKNING OCH BESÖK

Vem kan boka?

Den som bokar och hyr ska vara myndig och har ett personligt, ekonomiskt ansvar för stugans vÄrd och skötsel under hyrestiden, ett ansvar som Àven omfattar ev skadegörelse som sker genom övriga gÀster.

Medlem ska styrka medlemskap genom att uppge giltigt medlemsnummer vid bokningsförfrÄgan.

Bokning

BokningsförfrÄgan görs vis FFs webbplats genom att du fyller i ett formulÀr. StugvÀrd eller bokningsansvarig tar kontakt med dig för att diskutera och bekrÀfta din bokning.

Betalning

Betalning sker till Bankgiro 5316-5767, mot faktura/överenskommelse nÀr bokningen bekrÀftats av stugvÀrden.

Deposition

En depositionsavgift betalas innan besöket, motsvarande en dygnshyra - för att tÀcka ev mindre skador, missbruk av vedtillgÄng, utebliven stÀdning etc. Depositionsavgiften Äterbetalas efter StugvÀrdens besiktning av stugan.

Kostnader som uppstÄr genom grövre oaktsamhet eller skadegörelse kommer att debiteras utöver depositionsavgiften efter beslut i lokalavdelningens styrelse.

Priser

Se prislista

UNDER BESÖKET I STUGAN

Transporter

Trafik med bilar, motorcyklar eller terrÀngfordon Àr inte tillÄten i naturreservaten och stugornas nÀrhet. Parkeringar finns pÄ rimliga avstÄnd med tanke pÄ att HerrestadsfjÀllet Àr ett vildmarksomrÄde för friluftsliv. Du fÄr bÀra din utrustning en bit, men naturupplevelsen Àr i gengÀld större.

StÀdning och hygien

Friluftsliv innebÀr ansvar - för egna handlingar och för allas trivsel - och ideellt arbete blir sÄ mycket lÀttare om alla respekterar grundlÀggande förutsÀttningar.

Vi hoppas att du finner stugan iordningstÀlld efter tidigare anvÀndning och att du dÀrför ocksÄ lÀmnar stugan i ett gott skick inför nÀsta besök. Utrustning för stÀdning finns i stugan. Se gÀrna över stugans omgivningar sÄ att det ser vÀlkomnande ut runtomkring.

Alla gÀster tar med sig sitt eget skrÀp hem frÄn stugan - sÄ behöver ingen stÀda efter andra.

Torrdass finns vid stugorna - och vi kommer att satsa pÄ upprustning för att fÄ till en lÄngsiktigt miljöanpassad och hanterlig lösning. HjÀlp oss genom att anvÀnda dassen sÄ att inte nÀromrÄdet blir motbjudande solkigt - och respektera de tekniska reglerna vid ditt dass-besök.

Skador, olyckor

Stugorna Ă€r robusta och har anvĂ€nts under mĂ„nga Ă„r för friluftsliv. ÄndĂ„ kan olyckan vara framme.

AnmÀl ev skador till stugvÀrden (info finns i varje stuga). Detta gÀller bÄde sÄdant som du sjÀlv orsakat, och Àven annat som du upptÀcker under din vistelse.

Du Àr naturligtvis ansvarig för de skador som kan uppstÄ under din vistelse, nÀr de beror pÄ din oaktsamhet.

Eldning

En liten brasa - rÀtt hanterad - ger dig all den vÀrme du behöver, medan en stor eld skapar hetta som du inte kan utnyttja. Elda med förnuft och sÀkerhet vid ditt besök. BrandsÀkerhet Àr viktig - se till att du alltid har sÀkerhetsmarginaler. LÀmna aldrig öppen eld, gasolspis eller tÀnda ljus nÀr du lÀmnas stugan för uteaktiviteter. Se till att all eld Àr utbrunnen nÀr du lÀmnar stugan efter ditt besök.

Följ de eldningsanvisningar som finns i stugorna - de bygger pÄ mÄnga Ärs erfarenheter och ger bÀsta resultatet!

EldstÀder ute Àr till för alla vÄra besökare. Gemenskap och samvaro ger spÀnnande möten och mÄnga vandrare ser fram emot en rast i stugans nÀrhet. Det bör dÀrför finnas plats och möjlighet för spontana besökare att t ex grilla en korv Àven nÀr stugan Àr uthyrd.

Ved

TillgÄngen till ved Àr olika vid de olika stugorna!

Torr ved KAN i vissa stugor finnas i rimlig omfattning för din vistelse och fylls pÄ av stugvÀrden vid behov, i andra mÄste du sjÀlv ta med den ved du behöver. TyvÀrr Àr det alltför vanligt att man i stundens hetta drar igÄng alltför stora eldar som snabbt tömmer förrÄden. Veden anvÀnds Àven av tillfÀlliga besökare för eldning utomhus och det gÄr inte att helt sÀkert garantera att förrÄden Àr pÄfyllda.

Om veden tar slut under ditt besök Àr stugvÀrden glad att fÄ reda pÄ detta. Du fÄr naturligtvis gÀrna alltid ta med egen torr fin ved till ditt besök om du vill det.

TĂ€nk pĂ„ att stugorna ligger i skyddsvĂ€rd natur och inom naturreservat. Det Ă€r INTE TILLÅTET att hugga ner trĂ€d i stugans nĂ€rhet för att elda. Det Ă€r naturligtvis INTE TILLÅTET att elda upp inredning, bĂ€nkar, byggnadsdetaljer etc.

Vedhanteringen Àr idag en mycket stor del av stugvÀrdens arbete, och fri tillgÄng till ved har inte alltid respekterats av besökare. HÀnsynsfullt eldande spar bÄde miljö och arbete för FriluftsfrÀmjandet. Vi vÀdjar om din förstÄelse och medverkan sÄ att ni alla kan komma tillbaka Àven i fortsÀttningen.

Aska

lÀmnas...??

NĂ€r du ger dig av

StÀda ur stugan och stÀll tillbaka möbler - bÄde inne och ute.

Kontrollera att alla fönster Àr stÀngda och att stugan Àr i gott skick innan du lÀmnar stugan.

LÄs stugan efter dig och ÄterlÀmna nyckeln enligt överenskommelse med stugvÀrden.

Stugan ska lÀmnas inom överenskommen tid för att ge plats för andra gÀster.

EFTER BESÖKET

Dina kommentarer

Du fÄr gÀrna dela med dig av dina erfarenheter och upplevelser frÄn besöket om det passar dig. Det Àr vÀrdefullt för stugvÀrden att fÄ reda pÄ sÄn't som behöver ÄtgÀrdas och annat kring utrustning etc och det kan ocksÄ vara roligt för FriluftsfrÀmjandet att ta del av hur medlemmar och andra gÀster upplever stugan och markerna. Naturligtvis Àr detta helt frivilligt.

E-posta i sÄ fall till uddevalla@friluftsframjandet.se och dela gÀrna med dig i text och bild pÄ t ex facebook.com/uddevallafriluft om du har nÄgot att berÀtta.

Vill du göra mer?

Stugorna och lederna behöver hela tiden tillsyn och underhÄll och ett aktivt vÀrdskap sÄ att fler fÄr möjligheter att utnyttja de fina resurser vi har i vÄr nÀrhet.

Alla kan bidra pÄ nÄgot sÀtt och ju fler som Àr engagerade desto lÀttare blir insatsen för alla - och det Àr roligare att ta ansvar tillsammans.
Vi tror att du kanske kan vara intresserad, efter ett trevligt besök. Ta kontakt med stugvÀrdar eller ledansvariga för att resonera om vad som kan bli din uppgift.

ALLMÄNNA REGLER FÖR HERRESTADSFJÄLLET

Naturreservat och allemansrÀtt

HerrestadsfjÀllet Àr till stora delar naturreservat. Information och regler finns pÄ LÀnsstyrelsens webbplats eller i Uddevalla kommuns broschyr. Om allemansrÀtten finns information pÄ Uddevalla kommuns webbplats - grunden Àr "Inte störa Inte förstöra".

Hund

Hund ska ALLTID vara kopplad inom naturreservaten. I övriga marker finns ett regelverk att följa. LÀs om Hundar i naturen pÄ NaturvÄrdsverkets webbplats.

Fiske

TvÄ kortfiskeomrÄden finns inom omrÄdet - för Àdelfisk och för naturfiske. Se kartor och informationstavlor.

BĂ„tar, kanoter

Respektera bÄtförbudet i mÄnga av HerrestadsfjÀllets sjöar p g a smittorisk och fiskevÄrd - men ocksÄ för att behÄlla en ostörd naturupplevelse. Undantag Àr VrÄngevattnet och Krokevattnet inom naturresrvaten - som inbjuder till fin paddling. Allfare bÀck kan ge en möjlighet att paddla mellan VrÄngevattnet och Krokevattnet nÀr vattenstÄndet inte Àr lÄgt vid torrperioder.

KrÀftpest

Denna farsot har stor pĂ„verkan pĂ„ livet i sjöarna och riskerar att slĂ„ ut alla krĂ€ftor nedstöms. HĂ€r Ă€r vi vid kĂ€lflödena till mĂ„nga av BohuslĂ€ns vattendrag (HerrestadsfjĂ€llet Ă€r ett fantstiskt omrĂ„de som avvattnas mot BĂ€veĂ„n, HĂ€stefjorden/VĂ€nern/Göta Ă€lv, Viksjön/ÖrekilsĂ€lven m fl.) TyvĂ€rr finns risk för krĂ€ftpest i delar av BĂ€veĂ„ns flöden och det Ă€r viktigt att respektera de regler som gĂ€ller. I först hand betyder det att ALLA farkoster, fiskeredskap, annan utrustning, stövlar mm som flyttas frĂ„n en sjö till en annan SKA vara desinficerade eller helt uttorkade mellan det att de tas upp och sĂ€tts i nĂ€sta sjö.

Se LĂ€nsstyrelsens information och anvisningar.